A keresőoptimalizálás sötét oldala

Ha oldalad nincs megfelelően keresőoptimalizálva, akkor nem létezik!

Keresőoptimalizálást végző ember rajzol és elemez

Weboldal és keresőoptimalizálás

Weboldalt azért készítünk, hogy annak tartalmát olvasóink, ügyfeleink, vagy leendő ügyfeleink meg is találják. Amennyiben ez nem valósul meg az olyan, mint ha a weboldal nem is létezne.

Ahhoz, hogy weboldalunk jól szerepeljen, megfelelően kell elkészíteni, majd keresőoptimalizálni azt. Ez a két folyamat szorosan összefonódik. Legalábbis így kellene lennie. Sajnos, ez az egyszerű folyamat sok ezzel foglalkozó „szakembernek” problémát okoz. Ha egyáltalán érdekli őket!

Ha honlapod elkészítésével megbízol egy vállalkozást, azt valószínűleg azért teszed, mert te magad nem tudod elkészíteni. Mivel nem értesz hozzá, csak az ő hozzáállásukon múlik a készülő honlap minősége. Általában külsőre mutatós oldalak készülnek, amely a működés rovására megy. A jó weblapnak nem csak szépnek kell lennie, de meg kell felelnie számos elvárásnak is.

Miért fontos ez nekünk?

Mint már említettem nincs értelme oldalunkat a klasszikus értelemben vett keresőoptimalizálni addig, amíg nincs megfelelően elkészítve. Ezt minden igazi SEO szakember tudja.

Aki tényleg SEO szakember, ezt fogja mondani: A keresőoptimalizálás a honlap tervezésekor indul, majd annak elemeit úgy kell felépíteni, hogy a végén csak a kulcsszó sűrűség legyen a legnagyobb gondunk. Ők először magát a honlap alapvető elemeit optimalizálják. Végül erre építik fel a struktúrát, a szöveget, a meta elemeket, a honlap térképeket stb. Így működik a keresőoptimalizálás. Sajnos ilyen szakemberekből van kevesebb.

Aki viszont fogalmatlan, egyből nekiugrik a szövegírásnak, illetve különböző kampányoknak. Mit sem törődve azzal, hogy a weblap alkalmatlan a keresőoptimalizálásra. Nekik nem érdekük mihamarabb végezni a munkával, vagy csak egyszerűen nem értenek hozzá. Sokkal több kárt okoznak, mint gondolnánk. Ráadásul mindezt a mi pénztárcánk rovására teszik.

Hogy zajlik a keresőoptimalizálás?

Normál esetben egy vállalkozás elkészíti a honlapod, majd keresőoptimalizálja azt. Ez egy összehangolt munka, amelynek a végén értékes terméket kapunk. Fontos tudni, a weboldal készítés során számos ismeretre van szükség. Van, aki a kinézetét szerkeszti, van, aki a működését, illetve aki a keresőoptimalizálás elemeit építi be. A keresőoptimalizálás mindegyik folyamatnál elsődleges szempont. Tehát legalább három szakember, összehangolt munkával készít el egyetlen profi honlapot.

A probléma ott kezdődik, hogy egy igazán minőségi honlap, amit alapjaitól kezdve építenek fel, borzalmasan drága. Senki ne gondolja, hogy 150.000 HUF ért egyéni honlapot kap! Ki hiszi el, hogy három ember egy havi fizetése fejenként bruttó 50.000 HUF? Ez az összeg nekik kevés, neked pedig sok.

Itt jönnek képbe a kontárok…

Általában honlap sablonokat vásárolnak. Mondjuk Wordpress sablont. Ezzel nincs is baj, mert amikor személyre szabják, akkor mindent meg lehet rajta változtatni, ráadásul nagyon is jól lehet optimalizálni. Baj akkor van, amikor ezzel kevésbé akarnak foglalkozni - vagy egyszerűen fogalmuk sincs róla, mit kell csinálni - csak kitöltik az üres részeket, beillesztik a képeket, majd publikálják a weblapot. Náluk eddig a keresőoptimalizálás sehol sem jelenik meg.

Ők azok, akik egy-két plugin-t hozzácsapnak a weblap sablonjához és kész is. Nekiugranak a „keresőoptimalizálásnak”, majd a szövegírást elhúzzák a végtelenségig. A pénz csak úgy folyik ki a kezünkből miközben mi feleslegesen álmodozunk sikerekről.

Igen! Sajnos belőlük van több. Személy szerint sajnálom azokat a vállalkozásokat, akik igazán értenek hozzá, mert kontárokkal osztoznak a piacon. Sajnálom azokat a megrendelőket, akiknek ilyen weboldalakat készítenek, mert egyszerűen a semmiért fizetnek. Ez esetben a keresőoptimalizálás csak ablakon kidobott pénz.

Mit is akarok mindezzel mondani?

A keresőoptimalizálás bonyolult folyamat, amihez sajnos nem mindenki ért, aki állítja. Egy igazán jó keresőoptimalizálással foglalkozó szakembernek sok mindent el kell végeznie. Ők tényleg értenek hozzá, így szaktudásuknak meg is kérik az árát. Akkor jársz jól, ha ilyen szakembert bízol meg a munkával.

Így, vagy úgy a SEO sok pénzbe kerül és sosem tudhatod, aki végzi az tényleg érti a dolgát, vagy sem.

Mi a megoldás?

Ha még nincs weboldalad:

Le kell ellenőrizni a referenciákat! A referenciákból tisztán le lehet szűrni, aki készítette, milyen színvonalú munkát végez. Az általuk bemutatott oldalakon szépen kiütköznek a hiányosságok. Legyen szó a kódolásáról, vagy akár a keresőoptimalizálásáról. Egy profi elemzéssel konkrét információkat kaphatunk a készített weblapok állapotáról, mi több a készítők munkájáról. Így könnyen dönthetünk mellettük, vagy kereshetünk olyan vállalkozást, aki valóban jól készíti el honlapunkat.

Ha már megvan a honlapod:

Jó hír: Az oldalakat mindig lehet optimalizálni. Rossz hír: Már valószínűleg indexelte azt a Google. Ez esetben egy elemzéssel ki lehet szűrni, javítani lehet a hibákat. Oldalad lassan, de biztosan egyre jobb helyezést fog elérni, vagy egyáltalán felkerülhet a keresési találatok közé.

Összességében

Laikusként egyszerűen lehetetlen megítélni, melyik vállalkozás végez minőségi munkát. Egy szó, mint száz: Egy weboldal elemzéssel sok problémát előzhetünk meg.

Tetszik a bejegyzés? Oszd meg ismerőseiddel!

Elsőként az újdonságokról

Iratkozz fel és hírlevélben értesítelek új bejegyzéseimről.

Hozzászólások a bejegyzéshez:

Szólj hozzá a bejegyzésemhez

Patak Péter |

Bátran szólj hozzá a bejegyzésemhez. Legyen véleményed pozitív, vagy akár negatív, mindenképp segít objektíven megítélni a munkám...


Szólj hozzá te is a bejegyzéshez: