Weboldal készítés elemzése

Ki gondolná, hogy új weboldalunk is rossz lehet?

HTML kódrészlet a számítógép monitorján

Ami szép, közel sem biztos, hogy jó is!

Nem minden arany, ami fénylik! A mai honlapok nemhiába néznek ki jól. A külső sok mindenről elvonja a figyelmet. Manapság a weblapok nagy többsége sablonokból készül. Ezek a sablonok tényleg szép dizájnnal rendelkeznek. Azonban mire elkészül a végleges termék, addigra teljesen más lesz, mint amire számítottunk.

Mire számíthatunk valójában?

Valahol, valakik elkészítenek egy honlap dizájnt, majd online árulják. Ezeket a sablonokat a vállalkozások egyszerűen megvásárolják, majd letöltik. Felteszik valamelyik szerverre, végül mindenféle alkalmazásokkal személyre szabják. Sajnos, néhol ennyiben ki is merült a weboldal készítés.

Azon felül, hogy a honlap sablonok nincsenek optimalizálva, különböző alkalmazásokkal is rontanak a helyzetén. Azoknak, akik ilyen oldalakat készítenek, egyetlen dolog számít: A kész weblap működjön. Legalább is egy darabig. Garanciát általában 30 napig vállalnak rá. Miért csak egyetlen hónapig? Mert amint lejár a garancia, karbantartás címén, jó pénzért majd elbajlódnak vele.

Azonban a színfalak mögött hosszú betöltési idővel, borzalmas szerver beállításokkal működik oldalunk. Különböző alkalmazások idővel egymás működését befolyásolják, elképesztő hibákat generálnak. Frissítések alkalmával beállításaink alapértékre állnak. Sorolhatnám. Lényegében elfelejthetjük a felhasználói élmény kifejezést, mert ilyen oldalra senki sem kíváncsi.

Tehát, vásárolunk valamilyen sablont, amit ők úgy szabnak személyre, mint mi okos telefonunkat. Mivel nem értenek hozzá, csak halmozzák a hibákat, aminek a javítását mi fizetjük. Így kell huzamos időn át fizetni valamiért, ami sohasem volt jó. Sajnos, ez még csak a jéghegy csúcsa...

A weboldal készítés és a robotok

A honlap készítés során néhányan figyelembe sem veszik, miszerint a keresőrobotok másképp látják oldalunkat, mint mi. A keresőrobotok a honlap feltérképezése során minden egyes hibát megtalálnak, ezáltal negatívan befolyásolják megjelenésünket a keresési találatok között. Szimplán a tartalom keresőoptimalizálása nagyon kevés. Szöveget, pár szempontot figyelembe véve sokan tudnak írni. A sok-sok tökéletes szöveggel rendelkező oldal közül azt sorolja a keresőrobot előrébb, amely gyors, szabványos kódokkal rendelkezik, mi több optimalizálva van. A kódokban rejlő hibákat a weboldal készítés során kevesen javítják ki, vagy képtelenek kijavítani. Attól még, mert számunkra rejtve maradnak ezek a hibák, bizony még ott vannak. Sokan csak csodálkoznak, miért nem szerepel jól gyönyörű weboldaluk a neten. Hát ezért!

A weboldal készítés célja, hogy annak eredményét a leendő, vagy meglévő ügyfelek meg is találják a világhálón. Ha ez nem valósul meg, nincs miről beszélni. Alapjaiban rossz honlapra felesleges szöveget írni. Csak viszi a pénzt.

Egy weblap, ami nincs optimalizálva.

Lássuk, milyen problémái vannak egy átlagos honlapnak:

  • Felesleges, ráadásul nagy fájlokat tartalmaz.
  • A scriptek, stílusfájlok helytelenül vannak beépítve, nincsenek összehangolva.
  • A képek nincsenek optimalizálva.
  • Külső stílusfájlokra hivatkozik.
  • Az URL struktúra rosszul van felépítve.
  • A robotok felé hibás eljárásokat fogalmaz meg.
  • A tartalom nincs megjelölve mikroadatokkal.
  • A domain statikus elemeket, illetve sütiket tartalmaz.
  • Így tovább...

Szomorú, de mindez csak a felszín. Laikusként könnyen áldozattá válhatunk.

Természetesen vannak olyan szakemberek, akik lelkiismeretesek, mi több a weboldal készítés során minden részletre figyelnek. A munkájuk minőségi, ezáltal valóban jó honlapokat adnak át ügyfeleiknek. Ez a bejegyzés nem róluk szól! Ennek ellenére mégis azt kell mondanom, hogy laikusként sohasem tudjuk meg, hogy kivel járunk jól és kivel pórul.

A legjobb megoldás, ha olyan kívülálló nézi át a munkákat, aki objektív szemmel az ügyfél érdekében ellenőrzi a weboldalt.

Mire jó az elemzés?

Elemzéseim segítségével, több száz szempontot figyelembe véve tiszta képet kaphatunk a weboldalunk állapotáról. A feltárt hibák kijavítása által oldalunk gyorsabban betöltődik. Objektív képet kapunk a keresőoptimalizáláshoz szükséges elemek meglétéről, állapotáról, illetve annak beállításairól. Gondolok itt a szerver oldali beállításokra is.

Az elemzés a weboldal készítés bármely stádiumában hasznos. Az általa feltárt hibák javításával nagyon szép eredményeket lehet elérni. Ez esetben már csak a tartalomra kell koncentrálnunk és oldalunk nagyon szépen fog szerepelni a világhálón.

Ha még nincs honlapunk, kiszűrhetjük azokat, akik nagy valószínűséggel összecsapott, rossz minőségű honlapokat készítenek. Mielőtt megbíznánk valakit weboldalunk elkészítésével, érdemes a munkáit elemezni, másokkal összehasonlítani. Egy egyszerű rangsorolással megállapítható, hogy a kiválasztott vállalkozások melyike készít olyan munkákat, amellyel eredményesen lehet szerepelni a piacon, illetve, melyek azok akiket semmi esetre se válasszuk.

Egy szó, mint száz: Egy részletes elemzés feltárja a valóságot!

Tetszik a bejegyzés? Oszd meg ismerőseiddel!

Elsőként az újdonságokról

Iratkozz fel és hírlevélben értesítelek új bejegyzéseimről.

Hozzászólások a bejegyzéshez:

Szólj hozzá a bejegyzésemhez

Patak Péter |

Bátran szólj hozzá a bejegyzésemhez. Legyen véleményed pozitív, vagy akár negatív, mindenképp segít objektíven megítélni a munkám...


Szólj hozzá te is a bejegyzéshez: