A weboldal készítés valójában

Biztos vagy benne, hogy azt kapod amit valójában szeretnél?

Férfi szakadt nadrágban számítógépen dolgozik

A weboldal készítés

A weboldal készítés nagyon összetett dolog. Ezért is nehéz kiigazodni rajta, főleg ha szimplán csak egy működő honlapot szeretnél, de nem értesz hozzá. Sajnos azt kell mondanom, sokan ezt kihasználva árasztják el a világot rosszabbnál-rosszabb weboldalakkal. Ezek a weboldalak külsőre nagyon szépek, de belülről óriási problémákkal küzdenek. Néha elgondolkodom rajta, azok akik ilyen oldalakat készítenek, talán ők sem értenek hozzá.

Kiindulva azon adatokból, amit egy-egy honlap elemzése során eredményül szoktam kapni, - be kell vallanom - bizony nagyon megfontolandó, melyik weblapkészítéssel foglakozó vállalkozásra bízzuk pénzünk, mert óriásit csalódhatunk.

A weboldal készítés folyamata

Számos holnapkészítéssel foglalkozó szakembert, vagy kontárt találhatunk a világhálón. Sosem tudhatjuk, éppen melyikkel van dolgunk. Szépen megfogalmazott szövegbe ágyazva, mutatós oldalakon dicsérik magukat és elért eredményeiket. Sorra ösztönöznek minket, hogy kérjünk árajánlatot tőlük.

Általában több helyen egyszerre kérünk ajánlatot, majd ár és szimpátia alapján választunk közülük egyet. Megkötjük a szerződést, kifizetjük az előleget és megkezdődik a munka. Ahogy telik az idő, úgy folyik ki a pénz a kezünkből. Hamarosan megvilágosodunk: Új honlapunkkal bizony nekünk is sok dolgunk lesz.

Kész a honlapunk. Beütjük a címét a keresőbe és láss csodát, már fent is vagyunk a neten. Boldogan hátradőlünk, majd várjuk a vásárlókat, érdeklődőket. Egy idő után, amikor már nincs garancia a honlapra, elkönyveljük magunkban, hogy a közzétett témánk iránt alig érdeklődnek.

Elköltöttünk sok tízezer, vagy akár több százezer forintot és oldalunk csak arra jó, hogy barátaink megosszák, mi pedig gyönyörködjünk benne unalmas pillanatainkban. Ennek egyszerű oka van. Akire rábíztuk a pénzünk, véletlenül elfelejtett költeni keresőoptimalizálásra, mivel a megrendelő ehhez sem ért, így erről sem kérdez sokat.

Hol követjük el a hibát?

A legelső, egyben végzetes hibát ott követjük el, amikor csak vizuálisan vizsgáljuk, valóban minőségi szolgáltatást rendelünk meg. Ez sajnos nem megy első ránézésre. A referencia munkákat szimplán csak vizuálisan megítélni nagyon kevés. A weboldal készítés ennél sokkal összetettebb.

A weboldal készítéssel foglakozó oldalak sok idegen szóval, ismeretlen programokkal, illetve leírónyelvekkel példálóznak, melyek azt sugallják, ők aztán tényleg szakemberek. Mi pedig miért ne hinnénk el nekik? Én úgy hiszem, fontos a bizalom, de az ellenőrzés fontosabb. Főleg, ha a pénzről van szó.

Sajnos a szakemberek bizonyos rétege szentül hiszi, nagyon jó, amit csinál. Fogalma sincs róla, amit készített még a minimális elvárásoknak sem felel meg. A weboldal készítés sok ismeretet igényel, amivel sokan nem rendelkeznek. Tisztelet a kivételnek!

Többet költünk, vagy kevesebbet?

Amennyiben oldalunk jó, úgy megérte kiadni érte az összeget, mert ellátja a funkciót, amire rendeltetett.

Amennyiben viszont tele van hibákkal, úgy elvesztettük a befektetett pénzünk. Ez esetben elgondolkodtató lehet a tény, miszerint egy részletes elemzéssel előre kiválaszthattuk volna, melyik vállalkozás munkája felel meg elvárásainknak. Szembesíthettük volna őket a következetesen elkövetett hibáikkal, amelyekre a mi oldalunk esetében kiemelt figyelmet szentelhettek volna.

Azt a vállalkozást kell választani, aki a fentiekre garanciát vállal, mi több aláveti magát a visszaellenőrzésnek is.

Csak ezzel a módszerrel költhetünk kevesebbet, illetve válhatunk tulajdonosává egy optimalizált weboldalnak, amely rajtunk kívül a célközönség mellett a keresőmotoroknak is megmutatja oldalunk valódi tartalmát.

Weboldalak elemzése

Én azt javaslom, ne bízzuk a véletlenre a választást! A weboldal készítés sok helyen csak felületesen zajlik.

Bízzuk inkább független elemzőre, aki a tényeket mutatja meg nekünk a vállalkozások munkáinak minőségéről. Segít kiválasztani a legmegbízhatóbbat, majd visszaellenőrzi a munkájuk minőségét, hogy ügyfelük valóban azt kapja, amit megvásárolt.

Tetszik a bejegyzés? Oszd meg ismerőseiddel!

Elsőként az újdonságokról

Iratkozz fel és hírlevélben értesítelek új bejegyzéseimről.

Hozzászólások a bejegyzéshez:

Szólj hozzá a bejegyzésemhez

Patak Péter |

Bátran szólj hozzá a bejegyzésemhez. Legyen véleményed pozitív, vagy akár negatív, mindenképp segít objektíven megítélni a munkám...


Szólj hozzá te is a bejegyzéshez: